Een rampzalig weekend
Blijf op de hoogte en volg Elmie
10 April 2006 | Ghana, Berekum
Het heeft even geduurd, maar hier is dan weer een berichtje uit Ghana. Er is veel gelopen week! Ik heb allereets mijn eerste weekend dienst erop zitten en dat was niet misselijk! Ik heb echt het hele weekend heen en weer gerend tussen de ER en OK. Ik ben er zowel zaterdag nacht als azondag nacht uitgeroepen voor een keizersnede en verder heb ik echt een aantal rampzalige operaties gezien! De eerste was een keizersnede waarbij er een scheur in de baarmoeder zat. Nadat de buik na 2 1/2 uur eindelijk dicht zat bleek de vrouw via de vagina nog bloed te verliezen, er zat nog een lage scheur die we over het hoofd hadden gezien dus toen moet de buik weer open. De vrouw had inmiddels veel bloed verloren en ze hadden er al de nodige zakken zoutoplossing en bloed ingegooid, maar de vrouw bleef maar bloeden (haar bloed was meer water en er zaten nauwelijks stollingsfactoren meer in) dus toen hebben we een spoed hysterectomie moeten doen om haar niet dood te laten bloeden (ze hebben de baarmoeder dus moeten verwijderen, zodat de vrouw dus geen kinderen meer kan krijgen!) De tweede operatie was die van een 50 jarige vrouw die sinds een dag buikpijn had. Bij het lichamelijk onderzoek konden we er geen touw aan vast knopen want de vrouw was echt veel te dik. Op een gegeven moment dachten we aan een buiten baarmoederlijke zwagerschap (ondanks haar 50 jaar)maar toen we de buik opende kwam ons een enorme stank en 1 meter necrotische darme tegemoet! (stangulatie van de darm) gelukkig hebben we de twee gezonde delen darm nog aan elkaar kunnen maken en heeft de vrouw het wel gered. Helaas hebben we niet iedereen kunnen redden want ik had ook dit weekend weer twee sterfgevallen, 2 kinderen nogwel! Ik was na dit weekend lichamelijk en geestelijk echt gebroken! Gelukkig kon ik de rest van de week een beetje bijkomen want toen stond ik op de fevers unit en op de PHC wat opzich erg rustig is. Hoewel het plan was om deze week naar Yeji te gaan zitten we nu nogsteeds in berekum. Hoewel we een aantal weken geleden al contact hebben gehad met sister Lucy uit Yeji en het goed was dat we zouden komen, hebben we haar de dag voor vertrek toch nog maar even gebeld. Toen bleek dat we dus helemaal niet konden komen omdat er al 2 medische studenten zaten en dat er geen plaats was voor ons! Ik was echt laaiend, ten eerste was al afgesproken dat we zouden komen en als we dus niet gebeld hadden zouden we zaterdag helemaal naar Yeji zijn gereisd voor niets! Maar goed er zat niet anders op dan ons bezoekje aan Yeji uit te stellen. Ik was na dit bericht al erg chagerijnig naar toen bleek ook nog eens dat iedereen post had behalve ik en toen was mijn humeur echt tot een dieptepunt gezakt! Maar goed niets aan te doen.... We hebben wel een lekker weekend gehad (we zijn lekker naar het zwembad geweest en hebben andijviestampot met kaassaus op!)Deze week moeten we echter weer flink aan de bak want het tweede deel van ons co-schap in al aangebroken waarbij we zelf een afdeling naar keuze moeten gaan runnen. Ik ben begonnen op de pediatrics en Wendy op de males ward. Dus volgende keer zal ik verslag uitbrengen over hoe het ons vergaat als zaalartsen!
liefs Elmie
liefs Elmie
10 April 2006 - 20:17
Suzanne:
Ik zie het al helemaal voor me! Toch nog niet helemaal gewent aan de afrikaanse toestanden zo te horen! don't worry, post is onderweg! -
10 April 2006 - 21:48
Joyce:
He Elmie, dat klinkt allemaal flink heftig!! Zet m op voor de komende weken, relax ook een beetje tussendoor en de post komt er inderdaad wel weer aan. Leuk om weer van je te horen.
Liefs Joyce -
11 April 2006 - 08:19
Bette:
Hallo lotgenoot,
Ik schrok wel een beetje van de titel van je stuk, dus dat moest ik even lezen. Klinkt inderdaad niet als het meest ideale weekend. Toch fijn om te horen dat jij met dezelfde frustrties rondloopt als ik... Sorry, geen leedvermaak hoor. Wel stoer ook natuurlijk wat we allemaal meemaken en we zijn al weer bijna op de helft.
Succes en veel plezier!
Liefs van Bette vanuit het oosten van Afrika -
12 April 2006 - 08:41
Jantine:
Zo, wat een verhaal zeg, je hebt het niet makkelijk lees ik wel. Maar de tijd gaat vlug, als je nu al de eerste helft gehad hebt zeg. Wel leuk dat je nu op de afdeling van je keuze mag staan. Ben erg benieuwd.
Liefs,
Jantine -
12 April 2006 - 09:39
Sussie Julia:
he elmie
Jammer dat je zo'n rot weekend hebt gehad. Echt rot die 2 sterfgevallen. Ik ben nog bezich op mijn brief, ik wou hem eigenlijk heel lang maken maar ik heb telkens maar weer zo weinig te vertellen. Maar hij komt er aan hoor dus maak je maar geen zorgen.
xx Julia -
12 April 2006 - 19:53